[SARAPAN YANG TIDAK JADIKAN KITA GEMUK]
.
Saya terpaksa keluar awal pagi dan disebabkan malam tadi pukul 4 pagi baru dapat tidur menyiapkan manuskrip buku so tak sempat nak shake Herbalife F1. Makan di kedailah nampaknya.
.
So apabila selesai memesan makanan saya pilih nasi lemak bungkus kecil dan air mineral. Rasanya itulah pilihan terbaik berbanding roti canai dan lain lain tu. Semasa makan pelanggan semakin ramai yang masuk, rata rata couple Melayu dengan bawa anak masing-masing. Saya perhatikan pelanggan yang masuk dan gaya pemakanan mereka.
.
Satu couple tu mula2 makan sekeping roti canai dan seorang makan roti telur, kemudian selesai suaminya bangun dan ambik 2 bungkus nasi lemak seperti yg saya makan tadi. Lalu isteri memanggil pelayan kedai untuk order telur mata kerbau dan teh tarik segelas seorang.
.
Di seberang meja sebelah sana pun saya lihat sepasang suami isteri yang selesai makan nasi lemak dan segelas teh tarik seorang memanggil pelayan untuk next order roti canai kosong sekeping seorang.
.
Manakala di sebelah hujung restoran ada satu keluarga yang semuanya berbadan sangat obes sampai duduk tak boleh rapatkan kaki pun, mereka sedang menghadapi hidangan maggie goreng, mee goreng mamak dan roti telur di samping nasi lemak di letakkan di atas meja. Mereka juga punya teh tarik masing masing.
.
Well, itulah gaya hidup makanan sarapan rakyat Malaysia rata rata memang sangat tinggi karbohidrat, berminyak dan sangat kurang minum air kosong. Air manis memang menjadi pilihan rata rata rakyat Malaysia.
.
Teringat saya ketika berat badan saya mencecah 65 ke 69 kilo dahulu. Begitulah saya. Kalau makan roti kosong ..saya akan ambik nasi lemak bungkus pula dan semestinya saya order teh tarik. Melihat mereka sangat sangat mengingatkan bagaimana saya dahulu. Suka makan, cepat lapar dan banyak pilih makanan berlemak, berminyak dan kenyang aje jadi keutamaan.
.
Rupa rupanya bila saya ikuti kelas bimbingan pemakanan bersama Herbalife, sarapan tinggi karbo akan buat kita lebih cepat lapar, tingkatkan lagi nafsu makan dan kita akan makan lebih banyak. Akhirnya lebihan kalori tu disimpan dalam bentuk lemak badan atau lemak visceral yang menyelaputi organ organ penting seperti jantung, paru-paru, salur darah dll. Produk akhir kita gemuk, mengah dan bloated, rasa kurang sihat dan bagi yg ashma akan lebih mudah mengalami semput dan lelah.
.
Sebahagian besar penyakit adalah disebabkan oleh makanan, pemakanan dan cara kita menyediakan makanan tersebut. So untuk sarapan ambillah panduan ini:
.
1. Terbaik makan pada tempoh 30 minit kita bangun tidur.
.
2. Makan sebelum pukul 9 pagi.
.
3. Minum air kosong ketika bangun tidur dan ketika sarapan itu lebih baik.
.
4. Jangan skip sarapan. Kerana meninggal kan sarapan akan mengakibatkan:
- berat makin naik
- cepat tua
- kurant tenaga
- nafsu makan makin meningkat
- pembakaran makin rendah (metabolisma)
- muka akan nampak kusam
- tak akan dapat control diet
.
5. Jangan sarapan dengan makanan tinggi karbohidrat, lemak dan gula.
- gula akan terus melonjak dalam darah boleh akibatkan diebetes
- badan makin bulat
- badan sikit lemau
- nafsu makin menjadi - jadi
- susah nak kawal berat badan
.
6. Fokus makanan yg berprotein, berserat dan bervitamin.
.
7. Kalori rendah bawah 300 kalori. Sebab Perseus kalori sepatutnya seperti berikut:
30% : breakfast
40% :lunch
20% : Dinner
20: snacking pagi & petang
.
8. Mulakan ambik tea detox pun boleh sebelum, semasa dan selepas sarapan.
.
9. Ambiklah Air. Kiraan setiap 25kg 1 liter Air mineral atau Air putih perlu di minum.
.
10. Alah bisa tegal biasa kalau dah biasa dengan PEMAKANAN sarapan sihat.
.
Keep it up kerana menjaga kesihatan itu WAJIB dan tubuh badan kita adalah amanah Allah untuk di Jaga. Setiap yang Allah pinjam dan amanah kan pasti di tanya.
.
#letpassionleadyou
#journeytokurussihat
No comments:
Post a Comment